Зустрічі перших осіб нашої держави з лідерами інших країн ще ніколи не були такими частими. Не минає й дня, щоб не відбувалися телефонні розмови чи переговори віч-на-віч. Днями Президент Петро Порошенко  зустрівся з Президентом Естонської Республіки Тоомасом Ільвесом і поінформував колегу про ситуацію в країні та подякував за підтримку Естонією України на міжнародній арені.

Петро Порошенко назвав три ознаки деескалації на Донбасі: виведення російських військ, закриття українсько-російського кордону, а також звільнення всіх заручників. Тоомас Ільвес наголосив, що Естонія відстоюватиме запровадження санкцій проти РФ з боку Європейського Союзу за умов відсутності прогресу в мирному врегулюванні ситуації на Донбасі. Президент Естонії переконаний, що «суверенітет і територіальна цілісність України є абсолютом, і ніхто не має права їх порушувати — це наша принципова позиція».

Співрозмовники також торкнулися запланованих на 26 жовтня парламентських виборів в Україні. Оцінюючи їх важливість, Петро Порошенко заявив, що нині народ України живе в абсолютно новій країні й тому так важливо надати можливість людям підтвердити, хто стане їхніми представниками у парламенті. Тоомас Ільвес підтримав ідею проведення виборів в Україні й позитивно оцінив прагнення забезпечити прозорість та демократичністьцьогопроцесу.

Президенти також обговорили питання демократичних і економічних перетворень, зокрема успішний досвід Естонії в боротьбі з корупцією та запровадженням прозорої діяльності органів влади. Президент України зазначив, що естонська модель електронного врядування дуже цікава для України. Докладніше ознайомитися з досвідом розбудови держави європейського зразка Петро Порошенко зможе під час офіційного візиту до Естонії на початку грудня цього року. Таке запрошення він отримав від естонського колеги, повідомляє прес-служба Президента.

А під час візиту до Києва Тоомас Ільвес зустрівся і з Прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком. Говорили високопосадовці про економіку, однак не обійшли й політику. Зокрема йшлося про енергетичну безпеку, яку Росія поставилапід загрозу. Арсеній Яценюк повідомивПрезидента Естонії, що він звернувся до Європейського Союзу із проханням розпочати перевірку дій Російської Федерації щодо скорочення постачання газу до країн-членів ЄС. Глава уряду переконаний, що такі дії РФ — «чіткий знак ненадійності Росії як газового постачальника».

«Росія використовувала та використовує газ як один із видів зброї, — наголосив Прем’єр і додав: — Ідея російського «Газпрому» зрозуміла: зупинити реверсний потік. Вони хочуть заморозити нас узимку».

Україна сподівається, що європейські партнери виконають усі свої зобов’язання, адже наша держава вже здійснила передоплату. Крім того, всі мають зрозуміти, що для нас це питання національної безпеки, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»