У травні гривня й надалі зміцнюватиметься, проте значного посилення позиції національної валюти України можна чекати після успішного завершення переговорів про реструктуризацію зовнішнього боргу.

Про це в коментарі Укрінформу сказав головний фінансовий аналітик агентства «Експерт-Рейтинг» Віталій Шапран.

«У травні гривня продовжить зміцнюватися, а курси міжбанку і на готівковому ринку наближатимуться один до одного. Кардинальнішого зміцнення гривні до долара можна буде чекати тільки після успішної реструктуризації зовнішнього боргу, яку нині проводить Мінфін», — вважає експерт.

За його словами, риторика Мінфіну України і комітету кредиторів говорить про те, що сторони поки що знаходяться у стадії переговорів. «Успішна реструктуризація істотно розвантажить платіжний баланс країни в 2015 році і дасть змогу НБУ істотно збільшити ЗВР, що сьогодні є одним з основних драйверів для гривні», — пояснює він.

Впливатимуть на курс також й підсумки роботи місії МВФ, яка прибула до України раніше від зазначеного терміну, додає аналітик.

Травневі свята для гривні пройшли сприятливо. На валютному міжбанку гривня зміцнилася з 21,17 до 20,57 грн. за долар. Зміцнення відбувалося на фоні стабілізації обсягів торгів, за вісім робочих днів у травні на валютному міжбанку було здійснено торгів на 1,854 мільярда доларів США.

Готівковий ринок на зміцнення на міжбанку реагував дуже мляво. Але і на ньому курс гривні зміцнився. Середній курс купівлі в обмінних пунктах зміцнився з 22,4 до 22,17 гривні за долар, а середній курс продажу доларів з 23,14 до 22,75. Позитивним чинником стало і те, що між курсом купівлі і продажу на готівковому ринку знизилася маржа, що є чинником, який вказує на стабілізацію валютного ринку.