Приємно визнавати, що Укрпошта достойно презентувала Україну на міжнародному рівні як член Всесвітнього поштового союзу (ВПС). Цієї весни делегація від українського національного оператора поштового зв’язку Укрпошти представляла нашу країну у Швейцарії перед багатотисячними іноземними колегами. До Міжнародного бюро ВПС, яке розташоване у місті Берні, на спільну сесію Ради поштової експлуатації й Адміністративної ради прибуло понад 800 делегатів зі 120 країн світу.

Головного українського поштовика Ігоря Ткачука у Берні підтримав директор ВПС Бішар Хусейн. Фото надане прес-службою Укрпошти

«Представляючи Україну на міжнародному рівні, — зазначив керівник Укрпошти Ігор Ткачук, — ми відчуваємо повагу й шану від наших колег з багатьох країн. Завдяки нашій тісній співпраці зі Всесвітнім поштовим союзом Україна постійно представлена у його керівних органах, що є підтвердженням її високого авторитету в поштовій галузі. Для нас дуже важливий той досвід, який ми отримуємо нині за кордоном, — це дасть нашому підприємству змогу розширити свої можливості й вийти на новий щабель розвитку».

Водночас генеральний директор Всесвітнього поштового союзу Бішар Хусейн, оцінюючи роботу українських поштовиків, підкреслив: «Я завжди вважав, що Україна — це велика країна, а Укрпошта — одна із найбільш помітних та ефективних поштових служб». Пан Хусейн також повідомив, що слідкує за новинами і дуже переживає за ситуацію, яка склалася на сході нашої країни, і запропонував посильну допомогу для того, щоб Укр?пошта змогла відновити надання поштових послуг у зруйнованих регіонах.

На сесії ВПС українці разом зі своїми іноземними колегами обговорювали плани модернізації поштового сектору, формування стратегії підвищення якості надання поштових послуг, питання розвитку й оплати письмової кореспонденції та поштових посилок, узгоджували нормативні положення. А під час робочої поїздки делегація від Укрпошти відвідала один із центрів сортування письмової кореспонденції пошти Швейцарії — «Херкінген» (Hrkingen), що поблизу міста Цюріха і є одним із трьох найбільших центрів сортування письмової кореспонденції й обслуговує центральний регіон країни. Під час цього візиту наші поштовики отримали цінну інформацію про принципи використання сортувальних машин і людського ресурсу, про особливості обробки письмової кореспонденції різних категорій та типів відправників.

Варто нагадати, що наша країна нині є членом обох керівних органів ВПС: і Адміністративної ради, й Ради поштової експлуатації. Окрім цього, Укрпошта очолює групу «Регламентація та стандарти» п’ятої комісії «Поштові фінансові послуги», є членом багатьох робочих груп. Беручи участь у роботі керівних органів Всесвітнього поштового союзу, Укрпошта намагається впливати на роботу органів ВПС в інтересах усіх вітчизняних учасників ринку поштових послуг задля підвищення якості, надійності та ефективності поштових послуг.

Як відомо, зусилля України щодо покращення якості міжнародної поштової служби неодноразово відзначені експертами ВПС. Двічі проводилася сертифікація системи управління якістю міжнародної пошти за вимогами ВПС, і обидва рази — 2004 та 2008 років — УДППЗ «Укрпошта» отримувало сертифікат вищого рівня А (золотий).

Сергій КОСЕНКО
для «Урядового кур’єра»