Виставка світлин відомого чеського фотохудожника Михаіла Новотного триває в полтавському художньому салоні. Вона присвячена безпритульним дітям та наркоманам. Світлини зроблено 2005-го в Одесі. А вже через два роки фотовиставка під назвою «Діти вулиці в Україні» отримала у найпрестижнішому міжнародному фотоконкурсі «Кращий у фотожурналістиці» у США найвищу нагороду. В Україні цю збірку фото представлено вперше, тому що донедавна цю тему всіляко замовчували. Хоча, як стверджує автор, у нашій країні асоціальний спосіб життя ведуть дуже багато дітей. Серед них здебільшого діти віком від 6 до 16 років (приблизно 70 відсотків), ще понад 15 відсотків — дошкільнята та підлітки. Майже 80 відсотків малолітніх безпритульних — хлопці.  Протидія дитячій наркоманії і безпритульності стає в Україні питанням національної безпеки. Організатори виставки впевнені, що про це не можна мовчати. А такі заходи є першим кроком у боротьбі з реальною проблемою.

 — Ця виставка має проїхати усією Україною, звісно, крім тих областей, де тривають воєнні дії. Ми хочемо показати ці фотографії не тільки в обласних, а й у районних центрах, — зауважив голова громадської організації «Всеукраїнський конгрес молоді та студентів» Микита Кашницький.

На важливості порушеної на виставці проблематики наголошували й учасники «круглого столу», засідання якого відбулося нещодавно в Полтавській облдержадміністрації. Виставка проходить за підтримки Комітету ВР України з питань науки та освіти.