ШУКАЧІ КАТІВ.«Ніколи не пізно» – під таким гаслом у Німеччині стартувала кампанія, що має на меті розшукати останніх живих нацистських злочинців. У Берліні, Гамбурзі та Кельні розвісили плакати із закликом надати дані про людей, які могли бути причетні до масових убивств у концентраційних таборах. Центр Симона Візенталя, що оголосив полювання на нацистів, обіцяє інформаторам винагороду у 25 тисяч євро. Там кажуть: у Німеччині досі можуть мешкати до 60 осіб, що уникли покарання.

«Вкрай важливо, що тепер можна притягнути до відповідальності кожного, хто працював у концентраційних таборах. Після засудження Дем’янюка – охоронця в таборі «Собібор», будь-яка людина, що служила в «ескадронах смерті», може постати перед німецьким правосуддям. Їх усіх автоматично можна засудити щонайменше за співучасть у вбивстві».

Два роки тому суд Мюнхена засудив вихідця з України Івана Дем’янюка до 5 років тюрми за співпрацю з нацистами, довівши, що полонений радянський солдат був охоронцем у таборі «Собібор». Не дочекавшись апеляції, за кілька місяців після вироку 91-річний Дем’янюк помер. Приблизно стільки ж і розшукуваним нині злочинцям, однак організатори кампанії заявляють, що це не повинно звільнити їх від відповідальності.

 Copyright © 2013 euronews