За попередніми підрахунками, лідером президентських виборів у Туреччині став прем’єр-міністр цієї країни Реджеп Тайїп Ердоган. Згідно з опрацьованими 98% бюлетенів, він набрав 19,8 мільйона голосів (52,2%). За Екмеледдіна Іхсаноглу проголосували 14,7 мільйона виборців (38,7%), а Селяхаттіна Демірташа підтримали 3,5 мільйона осіб (9,1%).

Явка громадян становила 69%. Усього проголосували 38,7 мільйона із 52,9 мільйона тих, хто мав право голосу. Офіційно ім’я переможця оголосять після розгляду всіх можливих апеляцій. До слова, це були перші в історії цієї країни прямі вибори президента. З 1923 року главу Турецької Республіки обирав парламент. Для перемоги один з кандидатів мав набрати абсолютну більшість голосів (50% плюс один голос). За інших обставин планувалося провести другий тур виборів 24 серпня.

Реджеп Тайїп Ердоган — представник ісламістської партії «Справедливість і розвиток». На посаді прем’єр-міністра він перебував упродовж 11 років. Під час передвиборної кампанії посадовець наголошував, що в разі перемоги змінить Конституцію Туреччини, надасть президенту великих повноважень. «Ми близькі до нової ери і робимо перший крок у цю нову еру. Давайте почнемо період соціальної взаємодії і залишимо старі дискусії у старій Туреччині», — передає його слова у день виборів Радіо «Свобода». 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»