Урочиста передача книг військовим Одеського гарнізону стала кульмінацією відкриття XVI Всеукраїнської виставки-форуму «Українська книга на Одещині». Це традиційне, вже шістнадцяте, зібрання письменників, видавців, бібліотекарів та читачів відкрилося в Одесі 14 травня. «Книги для військових, — каже заступник генерального директора  Одеської національної бібліотеки ім. Горького Ольга Бельницька, — почали збирати заздалегідь, під час проведення Всеукраїнської акції «Бібліотека українського воїна».

Кожен, хто хоче, може прийти й подарувати книжку військовим. Усі такі подарунки приймають із вдячністю, навіть коли не вповні вписуються в обрану тематику. «Ось  бабуся принесла дитячі книжки й просить: передайте, будь ласка, від мене. Для воїна вони не будуть доречними, але й відмовити цій жінці теж було б якось не по-людськи. То ми передаємо ці книги до дитячого будинку — вони там знайдуть читача», — зазначають організатори.

Всеукраїнський форум — це нагода поповнити бібліотеку воїна новими свіжими виданнями, що їх привезуть на виставку українські видавництва — а їх тут має бути близько сотні. Очікується, що вони зроблять бібліотеку одеських військових багатшою майже на дві тисячі книжок.

Торік черговий XV книжковий форум через політичну ситуацію в місті й країні довелося перенести з травня на вересень, але традицію щорічного проведення книжкового форуму на Одещині все-таки не було порушено. Усі 16 років вдається зберігати й таку його складову, як проведення виїзних акцій у районах області. Цього року свято української книги приймає найстаріше українське місто Білгород-Дністровський.

Коли ж говорити про новинки саме цьогорічного книжкового форуму, то варто згадати відкриття електронного читального залу медіатеки, презентованого в рамках акції «Читайте! Формат не має значення!»

Заступник генерального директора з інформаційних технологій Ірина Бірюкова  підкреслює, що тут студент, науковець чи будь-який інший читач зможе не лише отримати право користування закритими базами даних, доступ до яких бібліотеці надають іноземні партнери, а й дістати фахові консультації з приводу того, як не загубитися в морі розмаїтої інформації, якою наповнений Інтернет.

Ще однією родзинкою нинішнього одеського книжкового форуму, що втілює вже емоційну складову книги, стали поетичні вечорниці. Цьогоріч вони приймають гостей вперше.