Президент Петро Порошенко продовжив телефонні консультації з Федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель та Генеральним секретарем ООН Пан Гі Муном. 

З Ангелою Меркель він обговорив ситуацію на Донбасі в умовах режиму припинення вогню згідно з мінськими домовленостями та відзначив, що виведення російських військ з території України та закриття українсько-російського кордону для бойовиків, озброєння і боєприпасів дасть змогу констатувати прогрес у деескалації і початок мирного врегулювання. Сторони скоординували подальші дії щодо європейської інтеграції України, зокрема щодо імплементації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. У свою чергу Генеральний секретар ООН зазначив, що, незважаючи на можливу критику, дипломатичні кроки є вкрай важливими для встановлення миру, а також задля збереження суверенітету й територіальної цілісності України. Не менш важливим він вважає належний моніторинг і верифікацію режиму припинення вогню. ООН співпрацює з ОБСЄ, щоб посилити цей процес. 

Як передає слова Президента його прес-служба, Петро Порошенко у відповідь вказав на необхідність збільшення чисельності моніторингової місії ОБСЄ.

Обговорено й питання дотримання прав людини та шляхи вирішення гуманітарної ситуації на Донбасі, зокрема через координацію зусиль з Червоним Хрестом. Пан Гі Мун веде постійний діалог зі світовими лідерами щодо підтримки України та її прагнень досягти миру. Також він буде радий вітати Президента в Нью-Йорку, де незабаром відбудеться 69-та сесія Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»