На Сумщині триває операція «Урожай», яку проводять працівники податкових органів. Її мета — поставити заслін перед нечистими на руку керівниками сільськогосподарських підприємств та бухгалтерськими службами, які ухиляються від повної сплати податків, залучають до роботи незареєстрованих працівників, практикують видачу зарплати в конвертах.

На сьогодні, коли минув жнивний пік, особливо зросла спокуса в подібних порушеннях. Адже триває нарахування комбайнерам, водіям, іншим працівникам, які збирали врожай і заробили непогані гроші.

Як наголошує начальник Сумської ОДПІ Олексій Полив’яний, податківці не тільки виявляють порушення, а й ведуть роз’яснювальну роботу серед селян, щоби ті розуміли можливі наслідки тіньових схем. Бо в кожного попереду — пенсія, а коли настане час для її нарахування, з’ясуються не зовсім приємні факти.

На обліку в інспекції перебуває 281 сільськогосподарський суб’єкт господарської діяльності, з яких відпрацьовано третину. Урожай від «Урожаю» доволі рясний.

Завдяки співбесідам щодо легалізації найманої праці офіційно зареєстровано 367 осіб, тож одержано більш як півтора мільйона гривень додаткового доходу, в тому числі 525 тисяч єдиного соціального внеску. До того ж 218 працівникам підвищено заробітну плату, що дало 244 тисячі гривень різних надходжень.

Виявлено та усунено низку інших порушень, зокрема, що стосуються оренди земельних ділянок.

Нині податківці перевіряють 25 суб’єктів господарської діяльності, а до кінця вересня до них додадуться ще 11.