До зими ще далеко, однак проблеми із забезпечення належних умов проживання тимчасово переміщених осіб в осінньо-зимовий період уже нині гостро стоять на порядку денному. Тут не може бути жодних компромісів, наголосив на засіданні Міжвідомчого оперативного штабу з питань тимчасово переміщених осіб віце-прем’єр-міністр України — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Гройсман.

«Коли настане зимовий період в умовах військової агресії, кожна людина має бути обігрітою, — заявив він під час відеоконференції з регіональними штабами. — Тут ідеться про особисту відповідальність кожного керівника області. Питання принципове, перебуває на особистому контролі Президента і Прем’єр-міністра України, і наше завдання не як чиновників, а як людей — забезпечити належні умови перебування тимчасово переміщеним особам у цей період».

На наступному засіданні штабу, яке відбудеться через тиждень, кожна область має надати конкретні пропозиції щодо вирішення нагального питання. «Наступного тижня проведемо зустріч з головами адміністрацій. Кожен має знайти відповідь на це питання в своїх областях», — цитує міністра його прес-служба.

Також за результатами перевірки умов проживання в регіонах переселенців зі сходу України та Криму віце-прем’єр-міністр доручив сформувати виїзну комісію в Суми, де зафіксовано найбільший відсоток тимчасово виділених для переселенців житлових об’єктів, що не відповідають необхідним нормам через відсутність холодної та гарячої води, опалення, каналізаційних систем тощо.

За оперативною інформацією Державної служби з надзвичайних ситуацій, з району проведення Антитерористичної операції до інших регіонів переселилися (і їх взяли на облік регіональні штаби) 67 тисяч 358 осіб, зокрема 23 тисячі 578 дітей, 8 тисяч 506 інвалідів та осіб похилого віку. Упродовж останнього тижня кількість переміщених щоденно становить у середньому понад 1,5 тисячі осіб і має тенденцію до збільшення.

Найскладніша ситуація щодо розміщення громадян, організації їх життєзабезпечення у Києві (15,6 тисячі), Харківській (10,8 тисячі), Дніпропетровській (8,6 тисячі), Запорізькій (7,8 тисячі), Одеській (6,6 тисячі), Полтавській (4,9 тисячі) та Львівській (4,5 тисячі) областях. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»