Упродовж кількох останніх років над документом працювало Міністерство економічного розвитку і торгівлі спільно з експертами ЄС, однак тривалий час його так і не схвалювали. Хоча саме брак регіональної політики,  вважає віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Гройcман, фактично призвів до фінансової несамостійності, глибоких диспропорцій у розвитку й неефективного використання потенціалу регіонів.

За його словами, формування нової регіональної політики стало одним із пріоритетів нового уряду, який після доопрацювання документа Мінекономрозвитку спільно з Мінрегіоном схвалив його. «Нова Стратегія передбачає, зокрема, впровадження політики підвищення конкурентоспроможності регіонів, яке відбуватиметься з максимальним використанням внутрішніх ресурсів кожного регіону за відповідного сприяння держави. Одним із пріоритетів є розвиток міст України як осередків економічного зростання, а також відродження сільської місцевості. І в цьому контексті концепція децентралізації влади, схвалена урядом, повністю відповідає потребам Стратегії», — зазначив віце-прем’єр.

Володимир Гройсман також поінформував про політику соціального вирівнювання, закладену в Стратегію, яка передбачає створення рівних можливостей у регіонах щодо доступу населення до базових послуг: освіти, охорони здоров’я, інформації, транспортних, комунікаційних, ринкових та неринкових (публічних) послуг.

Щоб усе це втілити в життя, потрібно сформувати ефективне державне управління у сфері регіонального розвитку, яке діятиме в сукупності з політикою децентралізації влади та створенням спроможного місцевого самоврядування.

«Стратегія містить базові принципи регіонального розвитку України, а з її прийняттям ми розпочинаємо серйозну роботу з підготовки операційного плану щодо його впровадження, який, зокрема, включає в себе підтримку державою стратегічних проектів розвитку регіонів, підготовку регіональних стратегій, формування мережі агенцій регіонального розвитку. Зі свого боку регіони мають бути готовими до того, щоб визначати і захищати власні пріоритети», — підкреслив віце-прем’єр.

Значну увагу приділено й відбудові зруйнованих війною східних регіонів. Реалізація Державної цільової програми щодо відновлення мирного життя, стабілізації ситуації та розвитку економіки в Донецькій та Луганській областях відбуватиметься із залученням міжнародної допомоги. Розроблять також цілий комплекс політичних та дипломатичних заходів, спрямованих на повернення тимчасово окупованої території АРК та м. Севастополя під суверенітет та юрисдикцію України.

Насамкінець, схвалення Стратегії важливе ще й тому, що вона є однією з передумов отримання у 2015 році фінансової бюджетної підтримки з боку Європейського Союзу на сферу регіонального розвитку обсягом 55 мільйонів євро. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»