Ініціативна група «Першого грудня» закликала міжнародних лідерів та світову спільноту переглянути політику щодо російсько-українського конфлікту і визнати політичний режим президента Росії Володимира Путіна головним джерелом війни та агресії.

Таку позицію Ініціативної групи висловив почесний президент університету «Києво-Могилянська академія», літературознавець В'ячеслав Брюховецький, передає кореспондент Укрінформу.

«Закликаємо міжнародних лідерів та світову громадськість переглянути свою дотеперішню політику щодо російсько-українського конфлікту й усвідомити, що головним джерелом війни та агресії є політичний режим Президента Путіна. Всеосяжна і жорстка ізоляція цього злочинного режиму – найнагальніше завдання, яке слід здійснити, аби вберегти людство від повторення трагедії Другої світової», – йдеться у заяві.

Брюховецький наголосив, що кожне твердження закордонних політиків про неможливість застосування воєнної сили призводить до чергового спалаху мілітарної агресії з боку Росії, а «мирний діалог» з агресором обертається для України новими трагедіями на полі бою.

«Найголовнішою спонукою продовжувати агресію для путінського режиму є не міфічні «злочини» української влади, а перманентний відступ Заходу перед щораз нахабнішими діями злочинного політичного режиму Росії. Агресор має зрозуміти, що він перейшов межу допустимого і світ не спасує перед грубою силою», вважають у групі «Першого грудня».

Автори звернення підкреслюють, що «Кремль здійснив замах на всі без вийнятку фундаметальні принципи міжнародних відносин, цінності та норми співжиття незалежних держав Європи. Розпочато злам світоустрою, що здатен принести катострофічні наслідки для всієї цивілізації»