Чорною датою в історію України навічно вписане 26 квітня 1986 року — день аварії на Чорнобильській атомній електростанції. Біллю і смутком відлунює ця трагедія в серцях мільйонів українців і через роки. У день 29-ї річниці Чорнобильської катастрофи Президент Петро Порошенко у супроводі членів уряду та народних депутатів побував на місці аварії. Високопосадовці вшанували пам’ять загиблих і віддали належне живим ліквідаторам цієї катастрофи.

Поклавши квіти до пам’ятника біля адміністративного корпусу станції, глава держави поспілкувався з трудовим колективом підприємства, який обслуговує цей небезпечний об’єкт. Він наголосив, що Україна завжди пам’ятатиме героїчний подвиг тих, хто врятував життя людей.

«Ми, українці, несемо на своїх плечах основний тягар Чорнобильської катастрофи. А її трагічні наслідки, що переживають наші громадяни, вочевидь не даватимуть нам спокою ще багато років», — цитує слова Президента його прес-служба.

Об’єкт «Укриття» перебуває під пильним контролем держави. Фото Михайла ПАЛІНЧАКА

Петро Порошенко оглянув об’єкт «Укриття» та зону монтажу нового безпечного конфайнменту над аварійним 4-м блоком, на якому нині проводять перший етап стикування західної та східної частин. Генеральний

директор Державного спеціалізованого підприємства

«ЧАЕС» Ігор Грамоткін поінформував Президента про основні етапи та перебіг будівництва конфайнменту, яке проводить французький консорціум Novarka коштом

28-ми країн-донорів.

Глава держави подякував багатонаціональній команді, яка будує нове укриття. Він залишився задоволений організацією та якістю робіт і висловив переконання, що та самовідданість, з якою фахівці тут працюють, це запорука відмінної реалізації проекту.

Втішив Петра Порошенка й той факт, що за час будівництва конфайнменту ніхто не отримав жодної дози випромінювання, яка б перевищувала встановлені норми. А це свідчення того, як тут піклуються про здоров’я і безпеку людей. 

Тетяна КИРИЛЕНКО
для «Урядового кур’єра»