Учора Україна поховала свого великого патріота і духовного владику —  Предстоятеля Української православної Церкви Московського патріархату, митрополита Київського і всієї України Володимира. Він знайшов вічний спокій на Лаврському братському кладовищі біля храму Різдва Божої Матері. А напередодні у Києво-Печерській лаврі Президент Петро Порошенко разом із дружиною взяв участь у прощанні з цією величною людиною. Після хвилини мовчання Президент зазначив, що українська Церква втратила свого Предстоятеля, а Україна — велику людину: «Він був людиною, яка вирізнялася скромністю, мудрістю, благодійністю, дуже сильною вірою. Це саме те, чого сьогодні конче потребує Україна в ці важкі часи».

«Мабуть, Господь забрав до себе митрополита Володимира, аби одразу помістити серед праведників, і тепер Господь почує наші молитви — молитви за Україну, — цитує слова Петра Порошенка його прес-служба. — Ми ж будемо молитися за упокій його душі, будемо просити в Господа сили, щоб подолати ті випробування, через які сьогодні проходить наша держава».

Вселенський Патріарх Варфоломій висловив співчуття Президентові і народу України з приводу смерті митрополита Володимира.

До слова, у телефонній розмові з Петром Порошенком предстоятель Константинопольскої православної Церкви, Вселенський Патріарх Варфоломій I висловив співчуття Президентові й усім громадянам України з приводу смерті Блаженнійшого митрополита Володимира.

«Ваші побажання та молитви, особливо у складні часи, які переживає сьогодні Україна, є великою духовною підтримкою. Митрополит Володимир був близькою мені людиною, і для мене особисто це дуже трагічна подія», — підкреслив Петро Порошенко.

Вселенський Патріарх Варфоломій побажав мудрості й сил українському народу і Петрові Порошенку, щоб подолати виклики, перед якими постала сьогодні Україна.

Попрощалися із владикою і Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк разом із членами уряду. Вони поклали квіти до труни предстоятеля, висловили свої співчуття членам синоду, єпископату, духовенству і вірянам, які зібралися в Успенському соборі Києво-Печерської лаври.

Арсеній Яценюк зазначив, що мав змогу не раз спілкуватися з митрополитом Київським і всієї України Володимиром. «У ньому була дуже велика мудрість. Можу сміливо назвати його людиною, яка щиро любила Україну, була справжнім українським патріотом», — цитує департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ слова глави уряду.

Він також висловив офіційне співчуття єпископату, духовенству, мирянам і всій повноті Української православної Церкви у зв’язку зі смертю її предстоятеля — митрополита Київського і всієї України Володимира.

«Церква і народ втратили мудрого провідника, визнаного богослова, пастиря, який для багатьох був взірцем високої духовності й людяності, — йдеться в документі. — Блаженнійший Володимир щиро любив свою Батьківщину і бажав їй єдності та процвітання. Він бачив Україну вільною державою у європейській сім’ї народів і мужньо протистояв і політичному тискові, і смертельній хворобі. Владика залишив по собі сотні учнів і численні храми, духовні школи, монастирі й добру пам’ять мільйонів українців».

Відділ новин
«Урядового кур’єра»