Уже другий тиждень у Рибаківці в оздоровчому комплексі «Космос» на узбережжі Чорного моря відпочиває група дітей з Луганської області. На миколаївському залізничному вокзалі в урочистій атмосфері їх зустрічали представники обласної влади. 

Це була перша група, яка приїхала до Миколаївщини на оздоровлення. Відпочинок для дітей профінансував Міжнародний благодійний фонд на честь Покрови Пресвятої Богородиці. Дітей відправили до курортної зони, де вони відпочиватимуть до кінця літа. Оскільки діти в терміновому порядку збиралися та виїжджали, не всі вони пройшли медичний огляд. Тому бригада медиків з обласної дитячої лікарні одразу виїхала до оздоровчого комплексу, де й провела комплексне обстеження маленьких гостей.

За словами заступника голови облдержадміністрації Оксани Янішевської, протягом останнього тижня надійшло багато пропозицій щодо організації відпочинку для дітей із «гарячих точок» країни. Зокрема, тільки Міжнародний благодійний фонд на честь Покрови Пресвятої Богородиці готовий привезти до Миколаївщини 800 дітей.

Миколаїв гостинно зустрів маленьких гостей із Донбасу. Фото автора

Крім того, голова облдержадміністрації Микола Романчук свого часу направив листи керівництву Луганської й Донецької областей з пропозиціями щодо організації відпочинку на курортах Миколаївщини. Було запропоновано по 250 путівок для відпочинку. Також благодійний фонд «Світоч» планує привезти на оздоровлення 150 дітей та дорослих з обмеженими фізичними можливостями.

Втім, щодо останніх виникла проблема. Виявилося, що не всі заклади відпочинку готові прийняти дорослих і дітей з обмеженими можливостями. У деяких закладах встановлено тільки пандуси, в деяких їдальня розташована на другому поверсі. При цьому бази відпочинку готові продавати путівки, але достойно прийняти таку категорію людей не можуть. Тож, як повідомила Оксана Янішевська, зараз спеціалісти департаменту соціального захисту населення виїхали до курортних зон, де обстежать та визначать, які бази відпочинку зможуть прийняти у себе людей з обмеженими фізичними можливостями.

За словами Юлії Піддубної, яка супроводжує дитячу групу з Луганської області, прибуло 50 хлопчиків і дівчаток віком від 6 до 15 років та четверо дорослих.

Як зазначає жінка, не всі батьки погодилися відправити своїх дітей самих на відпочинок, але ті, хто поїхав, не шкодують. Юлія подякувала організаторам за теплий прийом, вона переконана, що такий відпочинок допоможе дітям відволіктися від складної ситуації, яку вони спостерігали вдома. Вона розповіла, що на всіх блокпостах дітей не перевіряли та вільно пропускали. «Вдячна організаторам за можливість відпочити. Миколаївці дуже трепетно та чуйно ставляться до нас», — принагідно зазначила.

Станом на сьогодні, до Миколаївської області прибуло 252 особи (68 сімей) із Донецької та Луганської областей. До дитячого оздоровчого табору «Космос» у Рибаківці відправлено 76 дітей та 14 осіб, що їх супроводжують, з Луганщини. В Миколаєві розселили 19 сімей, майже в кожному районі області та містах обласного значення розміщені родини з Донбасу. Нині обласна влада вирішує питання щодо надання житла, матеріальної допомоги та працевлаштування переселенців із Донбасу.