Спеціальна контрольна комісія Верховної Ради з питань приватизації виступає за повернення у державну власність Вільногірського гірничо-металургійного та Іршанського гірничо-збагачувального комбінатів. Як повідомляє УНІАН, про це агенції сказав заступник голови цієї комісії нардеп Павло Різаненко.

Він зазначив, що парламентська структура зверталася до Кабінету Міністрів України, Фонду держмайна і Міністерства економічного розвитку з проханням не продовжувати договори оренди з компанією Дмитра Фірташа, строк яких закінчується 5 вересня. За словами Павла Різаненка, парламентська комісія дійшла висновку про її недоцільність, оскільки держава отримує від оренди 10 мільйонів доларів, тоді як підприємства дають 150 мільйонів доларів чистого прибутку за рік.

Павло Різаненко підкреслив, що повернення цих двох підприємств у державну власність цілком законне, оскільки компанію-орендаря повідомлено про розрив відносин завчасно – за три місяці до закінчення строку оренди.

«Це було зроблено. Їх про це повідомили 5 червня», – додав депутат, зазначивши, що після цього Фонд держмайна і Мінекономрозвитку повинні були вжити заходів щодо забезпечення повної передачі підприємств державі.

На думку політолога Тараса Березовця, контроль структур Фірташа над підприємствами хімічної, титанової та енергетичної промисловості України становить ризики для вітчизняної економіки, оскільки реально всіма цими активами управляє Росієя, яка веде з Україною відкриту війну.

ДОВІДКА «УК»

Іршанський ГЗК (Житомирська обл.) видобуває майже 400 тисяч тонн за рік ільменітових руд.

Вільногірський ГМК (Дніпропетровська обл.) щорічно виробляє до 200 тисяч тонн ільменіту, який використовують для виробництва титанової продукції.