Російська влада продовжує постачати на Донбас величезну кількість важкого озброєння та обстрілювати позиції українських військових. Про це заявив прес-секретар Міністерства оборони США Стівен Уорен. Ось як його слова цитує УНІАН із посиланням на прес-службу Пентагону: «Я можу підтвердити, що там були численні колони російської важкої техніки, включно з танками, бронетранспортерами, ракетними установками, системами протиповітряної оборони та іншим важким озброєнням». Серед перекинутої останніми тижнями російської техніки були й ЗРК «Бук».

Найбільша колона, яку вдалося зафіксувати американській стороні близько двох тижнів тому, налічувала 100 одиниць, серед яких були танки. Крім того, за даними Пентагону, Росія обстрілювала українську територію з артилерії та ракетних установок. Ці факти підтверджують, що Росія робить зовсім інше, ніж говорить, і це викликає велике занепокоєння. «Ми вкотре закликаємо росіян негайно зупинити підтримку сепаратистів в Україні та почати працювати задля мирного врегулювання конфлікту», — наголосив Стівен Уорен.

З аналогічною заявою виступило й чеське МЗС. «Чеська Республіка закликає РФ зупинити свої дії, спрямовані на подальшу дестабілізацію ситуації у східній Україні, особливо постачання важкої зброї та обстріли українських військових. Ми також засуджуємо дії нелегальних збройних формувань, які призводять до збільшення кількості жертв і страждань мирного населення», — йдеться в документі. А направлення Росією «гуманітарного конвою» на Донбас без згоди України чехи вважають «порушенням міжнародного законодавства та домовленостей української влади, Червоного Хреста та РФ». 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»