Посадовці обласної Державної міграційної служби, притягуючи громадян до адміністративної відповідальності, самі порушують закон. Прокуратура Київської області виявила це під час перевірки. Найчастіше, як повідомила прес-служба обласної прокуратури, інспектори не дотримуються обов’язкових вимог змісту адмінпротоколів та постанов. Трапляється, людям взагалі не роз’яснюють, що ж саме вони порушили. Найгірше ж доводиться тим іноземцям, хто не знає української мови: у них немає змоги користуватися послугами перекладачів.

Неефективною назвали прокурори і роботу інспекторів щодо виявлення та притягнення посадовців, які працевлаштовують, приймають на навчання, реєструють іноземців, що порушили правила перебування в Україні. А ще — своєчасно не направляють до виконавчої служби відповідні постанови, тож порушники уникають встановленої законом відповідальності. Зафіксовано й порушення порядку виконання постанов про накладення адміністративних стягнень: зокрема, від правопорушників вимагають сплатити штраф ще до розгляду справи.

Утім, якщо до одних ставляться аж надто суворо, то до інших — підозріло поблажливо. Наприклад, якщо людина втратила з необережності паспорт чи навмисне його зіпсувала, вона має нести адміністративну відповідальність. Насправді ж до неї притягують не всіх. Так, торік органи міграційної служби області у зв’язку з втратою та псуванням паспортів видали 6505 нових документів. А ось до адмінвідповідальності за їхню втрату або псування притягнуто менше половини осіб. Решті вдалось уникнути відповідальності.

За результатами перевірки прокуратура області внесла подання, до дисциплінарної відповідальності притягнуто чотирьох посадовців Державної міграційної служби України в Київській області.