За рік прокурори Буковини захистили права 450 дітей, більшість з яких зростає без батьків. Дітям відшкодовано 570 тисяч гривень пенсій, стипендій та інших належних їм за законом соціальних виплат.

— Нагляд за додержанням прав дітей, зокрема захист їхніх майнових інтересів, серед пріоритетних напрямів нашої роботи, — наголошує прокурор Чернівецької області Микола Якимчук. — Оберігаємо дітей від шахраїв, які намагаються збагатитися їхнім коштом.

Інколи спритникам допомагають нотаріуси. Так, прокуратура Кіцманського району встановила, що майже через рік після смерті власниці приватний нотаріус засвідчив від її імені довіреність на право розпорядження майном, тож воно перейшло у власність третіх осіб. Одним розчерком пера дитину-сироту позбавили спадщини вартістю 80 тисяч гривень. Досудове розслідування у цьому кримінальному провадженні триває.

А оcь ще одна схожа справа у цьому районі завершилася щасливо. Кіцманський райсуд підтримав принципову позицію прокурора в інтересах двох неповнолітніх дітей-сиріт щодо визнання за ними права власності на дві земельні ділянки. Мати хлопчиків померла, не склавши заповіту. І хоча діти були спадкоємцями першої черги, районна державна нотаріальна контора відмовила їм у видачі свідоцтв про право на спадщину через відсутність правовстановлювальних документів. Проте діти таки успадкували передбачене законом майно.

Завдяки прокурору Чернівців самотня важкохвора мати та її троє малолітніх дітей повернули собі земельну ділянку в межах міста. Прокурор двічі звертався до суду з різними позовними заявами, щоб скасувати рішення Чернівецької міськради, а також визнати недійсним державний акт на право власності особи, яка незаконно його отримала, і визнати право на спадкове майно за дітьми. Зрештою трьом малим дітям повернули земельну ділянку із незаконної власності.