Щойно вийшло друком нове видання, яке допоможе вітчизняному читачеві краще орієнтуватися в безмежному просторі опер світових і вітчизняних композиторів, поставлених у театрах нашої країни за останні триста років. Приємно дивує той факт, що в наш буремний час продовжують друкувати такі книжки.

У цій книзі-довіднику вміщено близько шестисот статей, які подають відомості про постановки опер різних часів і народів, здійснені на території України впродовж XVIII—XXI століть. Автор Іван Лисенко — поет, журналіст та музичний критик, добре відомий українському читачеві, бо вже опублікував безліч довідкових видань та окремих книжок, присвячених українським оперним співакам. Іван Лисенко багато в чому став піонером у дослідженні творчого шляху наших співаків, які прославили українську співочу школу. Цього разу він пропонує нам історичний екскурс, цікавий не лише затятим оперним театралам, а й майбутнім поколінням музикознавців та просто небайдужим до музичного театру читачам.

Книжка має багатий довідковий блок. Йдеться про допоміжні алфавітні покажчики «Українські опери, поставлені за межами України», «Опери з української тематики, поставлені за межами України». А основу видання становить деталізований покажчик, де зазначено роки, автори, лібрето й інші відомості, які стосуються оперних вистав, показаних на українських сценах упродовж кількох століть. Усі вони — ретельно дібрані та вкрай деталізовані. Це справді подвижницька робота!