ВТРАТА. У вівторок ввечері труну з її тілом привезли до каплиці Святої Марії у Вестмінстерському палаці, де вона перебувала всю ніч, передає Бі-бі-сі.

Настоятель Вестмінстерського абатства провів там коротку службу, на якій були присутні члени родини покійної, представники обох палат парламенту, а також особистий персонал Маргарет Тетчер, який працював у резиденції на Даунінг-стріт.

Похорон баронеси Тетчер віднесений до категорії церемоніальних з військовими почестями, що на один щабель нижче державних похоронів. Вранці в понеділок в Лондоні відбулася військова репетиція процесії.

Невдовзі труну з тілом покійної поставлять на катафалк, і процесія попрямує до церкви Святого Клемента на Стренді, а звідти – до собору Святого Павла. Вздовж всього шляху процесії по обидві сторони дороги стоятиме ланцюг військовослужбовців британської армії, флоту і військово-повітряних сил – загалом приблизно 700 людей.

Щохвилини, поки триватиме процесія, із лондонського Тауера лунатимуть гарматні залпи.

Після панахиди відбудеться кремація тіла покійної. На цю частину церемонії допустять тільки близьких.

В апараті прем'єр-міністра наголосили, що всі приготування проходять відповідно до побажань сім'ї Маргарет Тетчер.

Колишній британський прем'єр-міністр померла 8 квітня на 88-му році життя після інсульту.

Леді Тетчер очолювала уряд з 1979 по 1990 роки і була першою – і поки єдиною – жінкою-прем'єром в історії Британії.

Поліція шукає балансу

На час похорону у Лондоні посилять заходи безпеки. До охорони порядку на вулицях залучать приблизно 4 тисячі поліцейських. Як повідомляли в Скотланд-Ярді, на шляху процесії очікують акції протесту.

Представники лондонської поліції розповіли, що вони спілкувалися із невеликою кількістю тих, хто має намір вийти на протест у зв'язку з наслідками деяких політичних кроків леді Тетчер на посаді прем'єр-міністра.

За словами кореспондента ВВС з питань внутрішніх справ Денні Шоу, хоча вибухи під час бостонського марафону у понеділок навряд спричинили суттєві зміни заходів безпеки, очікують, що поліція та публіка будуть пильнішими.

За його словами, мабуть найбільшою морокою для поліції зараз є те, яким чином реагувати на акції протесту вздовж маршруту поховальної процесії, щоб дотриматися балансу між правом людей висловлювати свою думку і забезпеченням порядку під час заходу.

Біг Бен затихне

Запрошення приїхати на похорон Маргарет Тетчер отримали приблизно дві тисячі людей зі 170 країн.

Участь в церемонії має взяти королева Великої Британії Єлизавета II, а також усі члени британського уряду на чолі з прем'єром Девідом Кемероном. Це вперше після похорону Вінстона Черчілля у 1965 році, коли королева відвідає церемонію прощання з британським політиком.

На час похорону затихне дзвін Біг Бена у будівлі британського парламенту в Лондоні.

Спікер Палати громад Джон Беркоу заявив депутатам, що у такий спосіб доречно висловити їхні почуття з приводу смерті колишнього прем'єр-міністра.

За його словами, у мовчанні прихована глибока гідність.

Канцелярія прем'єр-міністра на Даунінг-стріт також оголосила перелік псалмів, які виконуватимуть під час похорону.

За словами настоятеля собору Святого Павла, заупокійна служба буде «відносно скромною», як того хотіла сама Маргарет Тетчер.