«Міняю критику на пропозиції», — з такими словами звернувся до присутніх міністр оборони Валерій Гелетей під час зустрічі представників Міністерства оборони та Генерального штабу Збройних сил України із представниками волонтерських організацій щодо обговорення питань матеріально-технічного та медичного забезпечення в осінньо-зимовий період підрозділів, які беруть участь у проведенні Антитерористичної операції на сході України. Зала Центрального будинку офіцерів Збройних сил виявилася замалою для тих, хто мав бажання поспілкуватися з очільником міністерства. Це й не дивно, бо волонтери нарешті отримали змогу бути почутими офіційною структурою.

Валерій Гелетей назвав зустріч знаковою. Передусім він наголосив, що до кінця цього тижня військовослужбовців, які перебувають на сході країни, забезпечать усім необхідним в осінньо-зимовий період. Щоправда, припустив похибку на те, що нині відбувається ротація військ і можливі деякі нюанси. Проте запевнив, що днями відбулася розмова з директорами підприємств, які шиють формений одяг, про перехід на тризмінну роботу, щоб збільшити кількість продукції за найкоротший термін.

Міністр оборони розповів, що це вже друга велика зустріч із волонтерами, — перша відбулася на початку тижня. На неї журналістів не запрошували. Одним з напрямів реформування Збройних сил України головнокомандувач назвав створення ради волонтерів.

«Як відомо, Міністерство оборони підпадає під чинність Закону «Про люстрацію», — зауважив Валерій Гелетей. — Безумовно, цей процес зачепить усі структурні підрозділи. Як засвідчила практика, серед волонтерів є люди з вродженими менеджерськими здібностями. Тож можливо, що через деякий час їм запропонують роботу в департаментах відомства».

Рада волонтерів братиме участь у закупівлі речового забезпечення, забезпечення оптичного приладдя та військової медицини. Окремим прикладам волонтерської роботи військові чиновники навіть позаздрили. Адже ті не обтяжені бюрократичними формальностями, які гальмують процес на місяці. Зокрема це стосується процедури проведення тендерів.

Серйозний крок, вважає міністр, — участь волонтерів у розпоряджанні коштами, що надійшли на рахунок благодійної акції «Підтримай українську армію», а це нині 60 мільйонів гривень. Що закупити на них для потреб бійців — вирішуватимуть саме вони.