9 вересня цього року Вища кваліфікаційна комісія суддів України у Києві проводила кваліфікаційний іспит для осіб, які претендують на суддівські посади. Саме на комісію у нашій державі покладено функції з добору кандидатів на посаду судді вперше. Як повідомила прес-служба комісії, цього року взяти участь у кваліфікаційному іспиті зможуть 630 кандидатів, які успішно пройшли спеціальну підготовку в Національній школі суддів України, а також 13 осіб, які звернулись із заявами до комісії про повторне складення кваліфікаційного іспиту.

«Рік у рік Вища кваліфікаційна комісія суддів України намагається вдосконалити процедуру добору кандидатів на посади суддів, ураховуючи світовий досвід та міжнародні стандарти у сфері судочинства. Ми також беремо до уваги рекомендації незалежних спостерігачів та громадськості», — зазначив голова комісії Ігор Самсін.

Це уже третій добір, який відбувається згідно з новими правилами, визначеними у 2010 році Законом «Про судоустрій і статус суддів». Розпочали його кандидати торік 20 грудня з анонімного тестування. Ті, хто його успішно склав, були направлені ВККСУ до Національної школи суддів України, аби пройти спеціальну підготовку, яка тривала 6 місяців. І ось тепер на юристів очікує кваліфікаційний іспит.

«Спеціальна підготовка кандидатів у судді відбувалася вперше, і те, наскільки ефективною та успішною вона стала для кандидатів, стане відомо після проведення кваліфікаційного іспиту. Про рівень успішності зараз говорити ще зарано, але шанс перемогти у конкурсі на заміщення вакантних суддівських посад буде в кожного», — підкреслив Ігор Самсін.

Кваліфікаційний іспит проводиться серед кандидатів на посаду судді шляхом складення ними письмового анонімного тестування та виконання практичного завдання для виявлення рівня практичних навичок та вмінь у застосуванні закону. Написання практичного завдання відбудеться 19 та 20 вересня цього року.

Відділ соціально-правових питань
«Урядового кур’єра»