У межах Форуму української молодої діаспори «Франківськ-2014», який вчетверте проходив в Україні, відбулися річні збори та конференція Світового конгресу молодіжних організацій (СКУМО). Представники 39 українських «молодіжок» із 23 країн обговорювали на Прикарпатті економічні, політичні, інформаційні питання розбудови і зміцнення України. 

— Наша земля переживає нелегкий період своєї історії, — зазначив голова СКУМО Мирослав Гочак. — Недавні події згуртували народ не тільки в середині країни, а й усе світове українство. Нині молодь української діаспори особливо ініціативна. Плануємо зокрема створити медіаплатформу, яка об’єднає всі засоби масової інформації в Україні й у діаспорі.

Створення єдиного інформаційного простору — вкрай  важлива справа, наголошували учасники форуму, оскільки далеко не вся діаспора має змогу дізнаватися, що насправді відбувається в Україні, зокрема отримувати правдиву інформацію про ситуацію на сході. Так само, як і на Батьківщині, мало обізнані з життям українців у діаспорі. Крім того, цей інформаційний майданчик сприятиме просуванню українських інтересів серед світової спільноти.

Новому поштовху державотворчим процесам, розбудові міжнародних молодіжних структур сприятиме підписаний у межах форуму меморандум про співпрацю між СКУМО та Міністерством молоді та спорту в особі міністра Дмитра Булатова.

— Саме молодь боролася на початку 1990-х за нашу волю, молодь вийшла на Майдан на Революцію гідності й молодь виборює нашу незалежність, захищаючи Україну від зовнішнього агресора, який лютує на сході, — наголосив перший заступник міністра доходів і зборів України Михайло Ноняк, який також узяв учать в роботі форуму. Посадовець подякував молоді діаспори за те, що вона пропагує українські традиції, культуру, менталітет і докладає значних зусиль для розвитку країни.

Учасники та гості Форуму української молоді діаспори мали змогу милуватися етнічним одягом Прикарпаття — покутським, лемківським, бойківським та гуцульським жіночим вбранням. Наприкінці яскравої етноімпрези міс України-2013 Аня Заячківська провела аукціон дизайнерських пальт із колекції Любці Чернікової. Виручені кошти спрямують на підтримку української армії.