Новообраний президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган привітав своїх прибічників з балкону штаб-квартири його Партії справедливості та порядку в Анкарі. Протягом останніх 12 років партія неодноразово перемагала на загальних та місцевих виборах. Перші прямі президентські вибори зміцнили її репутацію.

«Давайте сьогодні розпочнемо нову добу соціального замирення. Я хочу залишити усі старі дебати у старій Туреччині», – заявив новий керівник.

Попри велику підтримку, Ердоган має достатньо критиків, які кажуть що його стиль урядування є надто авторитарним.

«Коли мені хтось каже, що я диктатор, я хочу, аби ті люди поглянули самі на себе. Коли ми були в опозиції, всі памятають, як ми потерпали», – сказав новий президент.

Офіційні результати має бути оголошено у другій половині дня у понеділок, але впевненість перемоги Ердогана не викликає ні в кого сумнівів. Так само, як не викликають сумнівів його наміри зміцнити інститут президентства.

Основним суперником Ердогана був дипломат Екмеледдін Іхсаноглу, спільний кандидат від головних опозиційних партій Туреччини. Він виступав на захист світської держави, згідно із принципами Ататюрка, засновника Турецької Республіки. За неофіційними результатами, 38,4% голосів віддані за нього.

Третім кандидатом став співголова курдської Народно-демократичної партії Селяхаттін Демірташ. 41-річний адвокат виступав за етнічне, культурне та мовне рівноправя в країні. За нього проголосували 9.7% виборців.

 Copyright © 2014 euronews