Запис добровольців у партизани організований на площі Свободи в центрі Харкова. Тут же вчать навичкам поводження зі зброєю.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, поблизу столиків із табличками «Партизанський рух» – черга. Як пояснюють чергові з числа активістів громадської організації «Громадська варта», запис добровольців ведеться на випадок вторгнення ззовні. В анкеті потрібно вказати ім'я і прізвище, вік, військову або мирну спеціальність, район проживання.

«Відповідальність за формування партизанського руху несе організація «Громадська варта». Я не гарантуватиму тим, хто записалися, безпеку на 100 відсотків, але даю чесне слово, що ми зуміємо підготувати людей», – пояснює ситуацію координатор «Громадської варти» Валентин Бистриченко.

За його словами, на початку наступного тижня почнеться формування загонів добровольців для занять з інструкторами з батальйонів «Айдар» і «Харків-1».

Тут же по сусідству, поблизу БТРа і військового КамАЗа, військовослужбовці проводять відкритий урок поводження зі зброєю, включаючи пістолет Макарова, автомат Калашникова, снайперську рушницю Драгунова, ручні гранати. Тут же розміщені стенди – з картою військових комісаріатів Харківської області і з інформацією про «тривожний» рюкзак для бомбосховища. Волонтери-психологи і медики демонструють прийоми надання першої меддопомоги і правила поведінки в екстреній ситуації.