ПРОТЕСТИ. У столиці Єгипту готуються до нових протестів на тлі закликів прихильників відстороненого президента Мохаммеда Мурсі провести марші після п'ятничної молитви, передає Бі-бі-сі.

У середу влада Єгипту розігнала протестні табори, влаштовані в Каїрі прихильниками Мохаммеда Мурсі. Внаслідок зіткнень загинули щонайменше 638 людей.

У Єгипті запровадили надзвичайний стан, а поліції дозволили використовувати бойові патрони для самозахисту.

Тим часом, влада Єгипту засудила критику на свою адресу з боку президента США Барака Обами.

У четвер пан Обама розкритикував дії уряду Єгипту, який дав наказ силам безпеки розігнати протестувальників. Крім того, пан Обама скасував спільні військові навчання з Єгиптом.

Читайте також: Не говоріть у Єгипті про політику

За словами президента США, співпраця не може тривати, поки вбивають цивільних.

Влада Єгипту відреагувала на це заявою, де сказано, що слова пана Обами не базуються на фактах та заохочуватимуть озброєні угруповання.

Нові заклики

«Брати-мусульмани» закликали своїх прихильників зібратися у мечетях на п'ятничну молитву, а потім вийти на вулиці Каїра.

Лідери руху заявляють, що акції протестувальників відбудуться під лозунгом «повалити тих, хто організував переворот».

У відповідь проурядові сили закликали людей захистити свої райони та храми.

Єгипетські християни-копти вже стали жертвами кількох нападів ісламістів, які вважають, що церква підтримала дії військових.

Як передає кореспондент ВВС Бетані Белл з Єгипту, люди спостерігатимуть, чи отримають «Брати-мусульмани» нову підтримку після розгону таборів та чи не посилить свої позиції армія.

Повідомляють про нові напади на сили безпеки у четвер, зокрема, щонайменше восьмеро людей загинули на Синайському півострові.

Розгін таборів

У середу на світанку на територію двох протестних таборів у Каїрі заїхали броньовані бульдозери.

У телезвернені, показаному в середу ввечері, тимчасовий прем'єр-міністр Єгипту Хазем Беблаві став на захист операції, заявивши, що влада взялася за відновлення безпеки.

Він оголосив надзвичайний стан, однак сказав, що його скасують відразу, як це стане можливим.

Багато країн засудили дії єгипетських сил безпеки.

Нова хвиля протестів у Єгипті розпочалася після того, як на початку липня армія відсторонила президента Єгипту Мохаммеда Мурсі.