Хоч би яких заходів з енергозбереження вживали, поки мережі опалення будуть «дірявими», навряд чи вдасться багато зекономити. Адже саме через труби, які давно вимагають заміни, втрачається, за оцінками фахівців, 25—35% теплоносія. Та до цих комунікацій руки комунальників доходять чи не в останню чергу. Бо заміна мереж — справа надто дорога. Тож нині популярності набирає автономне опалення навіть у багатоповерхівках. Хоч екологи й кажуть, що це не дуже добре, зате тепловтрати у мережах зводяться до нуля (через відсутність тих самих мереж), а далі кожен регулює споживання газу сам.

Однак якщо у малих містах «автономку» можна встановлювати майже без проблем, то в столиці більшість житлофонду технічно не підходить для цього. А стан мереж, як і скрізь, не такий як слід.

Утім, у Київенерго запевняють, що саме за рахунок зменшення втрат тепла в мережах за рік планують зекономити 2,7 мільйона кубометрів блакитного палива. Для цього зважились на затратну роботу — реконструкцію застарілих тепломереж і повну заміну зношених. Лише цього року виділили 220 мільйонів гривень на заміну понад 70 кілометрів труб. Прокладуть попередньо ізольовані металеві та пластикові.

За словами директора «Київських теплових мереж» Євгена Глушака, на замінених ділянках втрати теплоносія знизяться у 2—3 рази. А це вплине і на обсяги споживання газу. На 20 серпня вже замінили 48 кілометрів. Фахівці Київенерго запевняють, що до початку опалювального сезону встигнуть впоратися і з рештою. Зате потім 50 років не матимуть головного болю — саме такий термін експлуатації нових труб.

Також нині встановлюють теплоутилізатори відпрацьованих газів на кількох котельнях, та й самі котельні реконструюють тощо. Це, як повідомила прес-служба Київенерго, дасть змогу зекономити 0,8 мільйона кубометрів газу.

А ще планують відстежувати джерела «втечі» тепла. Коли почнеться опалювальний сезон, фахівці Київенерго проведуть тепловізійну зйомку тепломереж з повітря. Її дані використають під час визначання об’єктів для ремонтної та інвестиційної кампанії наступних років.