Національний банк України (НБУ) з 19 серпня скасовує вимогу до банків у частині формування обов’язкових резервів на окремому рахунку в НБУ. Про це йдеться в повідомленні регулятора. 

«Відповідно до постанови правління Нацбанку від 8 серпня 2014 року банки формуватимуть і зберігатимуть весь обсяг обов’язкових резервів на власному кореспондентському рахунку в Національному банку», — йдеться в повідомленні.

НБУ нагадує, що зараз діє норма, згідно з якою на окремому рахунку в Національному банку зберігаються кошти розміром 20% суми обов’язкових резервів, що сформовані за попередній звітний період резервування, а на кореспондентському рахунку банку в Національному банку формується і зберігається залишок суми обов’язкових резервів, сформованих згідно з установленими нормативами на відповідний період.

«Прийняття зазначеного рішення додасть банкам суттєвої гнучкості в управлінні власною ліквідністю — в їхньому оперативному розпорядженні опиняться додаткові кошти загальним обсягом близько 7 мільярдів гривень», — вказує регулятор.

Постанова також передбачає скасування преференційного порядку формування обов’язкових резервів за коштами, залученими в російських рублях, який передбачав застосування нульової ставки резервування.

«Формування обов’язкових резервів за коштами, залученими в російських рублях, відбуватиметься з використанням тих самих нормативів, що і за коштами в будь-якій іншій іноземній валюті», — повідомляє Нацбанк.