Посівна у розпалі. З огляду на погодні умови, треба встигнути посіяти ранні ярові в максимально стислі строки — до десяти днів. Бо час іде — запас вологи у грунті меншає, спека підступає. Тож  у південних районах Запорізької області — Якимівському, Приморському, Приазовському, а також у Михайлівському, Мелітопольському ці роботи наближаються до фінішної відмітки. Водночас місцеві хлібороби підживлюють озимину. Бо той, хто зволікає із цим, втрачає шанс отримати добрий врожай.

У цьому році запорізькі аграрії планують зібрати понад 2,2 мільйона тонн врожаю зернових. Таке завдання в умовах зони ризикованого землеробства — не з легких і потребує значної уваги як від сільгоспвиробників, так і від регіональної влади.

У козацькому краї із сівбою не зволікають. Фото з сайту saroblnews.com

За інформацією директора департаменту агропромислового розвитку Запорізької обласної державної адміністрації Андрія Ревуцького, восени аграрії регіону засіяли 667 тисяч гектарів озимих культур, сходи отримані на 99,7% засіяних площ. Нині 87% посівів перебувають в доброму та задовільному стані, 12 % — у слабкому, 1 % — загинули. За його словами, нині ярові культури посіяні на площі 111 тисяч гектарів (39 %).

Загальний бюджет комплексу весняно-польових робіт для всіх сільгосппідприємств краю становить 2,3 мільярда гривень. Господарства мають 2 мільярди гривень власних коштів, решту планують доповнити за рахунок банківських кредитів.

Водночас на сьогодні однією з основних проблем аграріїв залишається посушлива погода. За інформацією заступника голови обласної державної адміністрації Олега Ніколенка, нині лише в семи районах північно-західної частини області є запас продуктивної вологи. Втім, фахівці  Запорізького обласного центру гідрометеорології стверджують, що наприкінці березня на території регіону очікуються опади, а це дасть змогу поліпшити ситуацію.

«Потенціал агропромислового комплексу Запорізької області — колосальний. У нас є все: вміємо працювати самовіддано — по-селянськи, маємо вікові сільськогосподарські традиції і можемо виробляти екологічно чисту продукцію. Це те, чим запоріжці можуть зацікавити не лише Європу, а й увесь світ. Тож докладемо всіх зусиль, щоб нівелювати примхи погоди й виростити добрий врожай», — наголошує очільник ОДА Валерій Баранов.