У Стратегії національної безпеки України вперше документально задекларовано окупацію частини країни та констатовано військову агресію з боку Росії. Як повідомили УНІАН у прес-служба РНБОУ, про це розповів керівник служби з питань інформаційної безпеки Апарату Ради національної безпеки і оборони України Валентин Петров.

За словами фахівця, стратегія — це основа для розробки та ухвалення документів, створених для захисту національної безпеки й територіальної цілісності держави. «Стратегія — політичний документ, що визначає базові принципи у сфері національної безпеки, на чому грунтуються всі інші документи з національної безпеки і оборони», — зазначив він, додавши, що стратегія — верхній документ в ієрархії документів воєнного планування.

Далі в цій ієрархії — Стратегія воєнної безпеки, Концепція розвитку сектору безпеки і оборони, що стосується спеціальних служб, правоохоронних органів, розвідувальних органів, Стратегія кібернетичної безпеки та інші галузеві документи, аж до матеріального забезпечення солдатів.

Міністерство оборони вже завершує роботу над воєнною доктриною і концепцією розвитку сектору безпеки і оборони.

Керівник служби з питань інформаційної безпеки зауважив, що на 24 сторінках стратегії прописано конкретний план дій, зокрема зміцнення Збройних сил, обороноздатності, сектору безпеки, що має гарантувати мирний розвиток держави. Крім того, фахівець зазначив, що спрямування 5% ВВП країни на безпеку та оборони відповідає стандартам провідних країн. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»