На майже 100 тисяч прочан з нашої країни та з-за кордону очікують 19—20 липня в Марійському духовному центрі в Зарваниці, що на Тернопільщині, під час Всеукраїнської прощі. Буде серед прочан, звісно, і єпископ Української греко-католицької Церкви Блаженніший Святослав (Шевчук). Є сподівання, що найбільшу прощу відвідає й керівництво держави.

На зустрічі із журналістами про підготовку та програму такого велелюдного заходу розповіли архієпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівської архієпархії УГКЦ Василій Семенюк і голова облдержадміністрації Олег Сиротюк. Уже заявили про свій приїзд прочани з Донеччини, Одещини, Вінниччини, Київщини. Чимало вірян з Тернопілля, Хмельниччини, Прикарпаття та Львівщини йтимуть до Зарваниці  пішки.

Нинішню прощу присвятили 25-річчю виходу Української греко-католицької Церкви з підпілля. Тут перебуватимуть мощі блаженного Василія Величковського. Він пережив тривалі переслідування радянської влади, ув’язнення та заслання. 27 червня 2001 року Папа Іоанн-Павло ІІ під час Святої Архієрейської Літургії у Львові проголосив його блаженним. Тепер у Зарваниці блаженного Василія Величковського проголосять покровителем пенітенціарного служіння, вшанують його пам’ять урочистою академією.

Згадають також героїв Небесної Сотні та всіх воїнів і невинно вбитих, які віддали життя за Україну. За них відправлять панахиду. Крім цього, прочани візьмуть участь у поході зі свічками до Чудотворного місця, у заході освячення води, відвідають молебень до Богородиці та Архієрейську Святу Літургію, побувають на духовному концерті та інших релігійних подіях.

Очільник області зазначив, що в дні проведення Всеукраїнської прощі в Зарваниці та у навколишніх населених пунктах у посиленому режимі працюватимуть усі відповідні служби, що забезпечуватимуть спокій, правопорядок і безпеку прочан. Правоохоронці, медики супроводжуватимуть піші колони. Необхідну допомогу вірянам надаватимуть і волонтери — активісти громадських організацій.

Ті ж, хто з певних причин не зможе стати прочанином, таки отримає змогу відчути особливу атмосферу спільної молитви. Задля цього їм забезпечать наживо трансляцію заходів Всеукраїнської прощі в Зарваниці.