У Мінекономрозвитку обговорили правові аспекти торговельної політики України та Росії в контексті укладання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом і формування Євразійського економічного співтовариства. Нарада урядовців та представників провідних наукових економічних інститутів країни відбулася у рамках підготовки до тристоронніх консультацій Україна — ЄС — РФ, повідомляє прес-служба міністерства. 

Директор департаменту торговельно-економічного співробітництва з країнами СНД та РФ Мінекономіки Володимир Авраменко зазначив, що профільні міністерства — Мінекономіки, МЗС, Мін’юст, МОН і наукові установи повинні сформулювати нові аргументи для продуктивного діалогу з Росією, які б могли переконати російський уряд в тому, що підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС не суперечить розвитку українсько-російських торговельних відносин.

«Маємо підготувати пропозиції до основних засад торговельної політики України у відносинах з Російською Федерацією, аргументувати, що ця Угода про асоціацію не лише не суперечить економічним інтересам країн Митного союзу, а навпаки може сприяти модернізації промисловості та підвищенню експортного потенціалу цих країн», — підкреслив Володимир Авраменко. 

Під час наради обговорювались питання подальшого розвитку та сценарії змін торговельних відносин між Україною та Росією, компенсатори негативного впливу погіршення економічного співробітництва з РФ (із можливим поширенням на відносини з усіма країнами — учасницями Митного союзу) на окремі експортоорієнтовані галузі та регіони України, які значним чином залежать від доступу на ринок країн Митного союзу.

Окрім того, експерти торкнулися питання правового статусу України в Співдружності Незалежних Держав і перспективи подальшого формату участі України в Зоні вільної торгівлі з країнами СНД у зв’язку з підписанням Угоди про асоціацію між ЄС та Україною. Не обійшли й тему наслідків створення Євразійського економічного союзу, до якого входять Росія, Казахстан, Білорусь, для двосторонніх торговельних відносин України з державами  ЄАЕС, зокрема Росією. Підсумкові матеріали наради направлено до Кабінету Міністрів України. 

Відділ економіки та державного управління
«Урядового кур’єра»