Міністерство закордонних справ України чекає, що у середу Росія роз'яснить мету концентрації великої кількості військових та техніки на кордоні з Україною, а також пояснить мету проведення військово-повітряних навчань 4-8 серпня.

Про це у середу на брифінгу у Києві заявив заступник директора Департаменту політики і комунікацій МЗС України Василь Зварич, передає УКРІНФОРМ.

«З огляду на те, що концентрація збройних сил Російської Федерації поблизу кордонів триває, тим паче 4-8 серпня були оголошені військово-повітряні навчання, українська сторона 4 серпня надіслала повторний запит за Віденським документом (ОБСЄ – Ред.) з вимогою надати роз'яснення щодо мети здійснюваних Росією приготувань. Згідно з положеннями Віденського документа, відповідь від Російської Федерації ми очікуємо протягом 48 годин, тобто до 19.00 години сьогоднішнього дня», – сказав Зварич.

Водночас він підкреслив, що у дипломатичному відомстві не розраховують на змістовну відповідь від Росії, адже раніше вона відповідала суто формально.

Дипломат нагадав, що 30 липня Україна вже направляла запит до Росії щодо роз'яснення мети концентрації російських військ на кордоні з нашою державою. У ньому, за словами Зварича, українська сторона також порушила питання обстрілів України з російської території, незаконного перетину кордону російською військовою технікою та літальними апаратами і закликала припинити такі дії.

Як зазначив Зварич, на запит Росія надала формальну відповідь, по суті не відповівши на жодне з порушених питань. Крім цього, як зазначив дипломат, у відповіді РФ не дотримано правил ведення обміну повідомленнями мережею зв'язку ОБСЄ, що дає підстави говорити про грубе порушення Росією Віденського документа ОБСЄ.