Світовий банк перерахував Україні 500 мільйонів доларів на підтримку Фонду гарантування вкладів фізичних осіб і оцінювання стану найбільших банків країни.

Про це йдеться у повідомленні на сайті Мінфіну України.

«Сьогодні Мінфін отримав кошти першої позики на політику розвитку у фінансовому секторі на суму 500 мільйонів доларів у межах угоди між Україною і Міжнародним банком реконструкції та розвитку, підписану 8 серпня», – йдеться в ньому.

Кредит надається терміном на 16 років із 7-річним пільговим періодом за змінною процентною ставкою (на дату підписання – 0,63%), одноразова комісія становить 0,25%.

Гроші будуть спрямовані на підтримку першочергових заходів з реформування банківського сектора і впровадження комплексної програми антикризового управління у фінансовому секторі України.

Зокрема, йдеться у заяві мінфіну, кошти Світового банку призначатимуться на «посилення операційного, фінансового та регуляторного потенціалу Фонду гарантування вкладів фізичних осіб; поліпшення платоспроможності банківської системи; зміцнення правової та інституційної бази для підвищення стійкості та ефективності банківської системи у довгостроковій перспективі».

Позика є частиною загальної допомоги з подолання кризи в Україні, про яку група Світового банку оголосила в березні цього року і обсяг якої до кінця 2014 року становитиме 3,5 мільярда доларів. З урахуванням цієї позики, поточний кредитний портфель Світового банку становитиме 4,19 мільярда доларів

Нагадаємо, 4 вересня Україна отримала від Міжнародного валютного фонду другий транш кредиту за програмою stand-by в сумі 1,39 мільярда доларів.

3 вересня голова представництва ЄБРР в Україні Шевки Акунер заявив, що Європейський банк реконструкції і розвитку має намір у 2014 році інвестувати в Україну 1 мільярд євро.

iPress.ua