Як повідомляє Департамент інформації та комунікацій з громадськістю секретаріату КМУ, «Ми звернулися до наших кредиторів з чіткою пропозицією щодо порядку і умов реструктуризації. І ми просимо, звертаємося і наполягаємо на тому, щоб зовнішні кредитори усвідомили поточну ситуацію і прийняли пропозицію України, яка правильна і яка є кроком кредиторів по допомозі Україні. Прийшов час допомогти Україні й кредиторам», — наголосив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк у Верховній Раді України в п’ятницю, 15 травня.

За словами Арсенія Яценюка, в рамках програми роботи з Міжнародним валютним фондом реструктуризація боргів є «основним предметом роботи Міністерства фінансів і Уряду в цілому».

Глава Уряду нагадав, що торік Україна отримала кредитів загальним обсягом 9 мільярдів доларів США — від Міжнародного валютного фонду, країн — членів Великої сімки та інших міжнародних партнерів. При цьому зовнішнім кредиторам Уряд виплатив 14 мільярдів доларів США.

«Нам вдалося за минулий рік скоротити зовнішній борг країни з 71 мільярда доларів США до 68. Жодної копійки, яку ми брали як кредити в минулому році, не витратили ні на що, окрім як на погашення зовнішніх боргів, яких не ми брали», — підкреслив Арсеній Яценюк.

Він нагадав про нову програму з Міжнародним валютним фондом, розраховану на три роки, загальним обсягом фінансування 25 мільярдів доларів, з яких 17,5 мільярда доларів — кошти від  МВФ, 7,5 мільярда доларів — США, ЄС та інших міжнародних контрибуторів.

 «При цьому Міжнародний валютний фонд чітко зазначив: загальний обсяг коштів, який необхідний Україні, становить не 25 мільярдів, а мінімум 40 мільярдів на три роки. І саме ці 15 мільярдів доларів, яких не вистачає як прямі вливання в українську економіку, ми зобов’язані реструктуризувати», — наголосив Арсеній Яценюк.

Глава Уряду звернувся до міжнародних кредиторів: «Країна знаходиться у стані війни, ми втратили 20% економіки. Уряд дуже твердий в своїй позиції щодо необхідності завершення переговорів про реструктуризацію зовнішніх боргів країни».