ФОРУМ

Уряд закликав інвесторів вкладати фінанси на довгу перспективу

Виступаючи на Міжнародному інвестиційному форумі "Інтеграція та партнерство", Микола Aзаров відзначив знаковість проведення в Україні важливих реформ. Перший етап - стабілізація в країні державної влади, фінансово-економічної ситуації, відновлення економічного зростання. "Перший етап, можна сказати, практично завершено - в країні побудовано стабільну систему управління. І настав час реалізації середньострокових і довгострокових проектів, які дозволять Україні розвиватися швидкими темпами", - сказав Прем'єр.

Він зазначив, що серед першочергових завдань уряду визначено прийняття Податкового кодексу, який зараз спільно доопрацьовують Президент, Кабінет Міністрів та народні депутати. "Уряд зацікавлений у тому, щоб створити в країні, перш за все, сприятливий і стабільний, багато разів підкреслюю - стабільний, інвестиційний клімат", -наголосив Прем'єр-міністр, додавши, що прийняття кодексу дозволить знизити податковий тиск на бізнес.

Крім того, уряд в рамках підготовки до проведення в Україні фінальної частини Євро-2012 планує втілити у життя низку великих інфраструктурних проектів, пов'язаних з будівництвом доріг, комунікацій, аеропортів. "Планів у нас багато, всі вони потребують підтримки бізнесу, як найбільш ініціативної частини суспільства", - зазначив Микола Азаров.

Також Прем'єр-міністр запевнив, що уряд вживатиме всіх заходів, аби вже з 2011 року підприємства мали можливість отримувати кредити в комерційних банках. При цьому він підкреслив, що облікова ставка НБУ вже 7,5%. Микола Азаров зазначив, що підприємства при реалізації своїх проектів можуть цілком розраховувати на підтримку як з боку держави, так і на кредитну підтримку банків, повідомляє департамент інформації та масових комунікацій Секретаріату Кабміну.

У цьому зв'язку глава уряду закликав підприємців будувати свої плани на багато років вперед: "Я закликаю вас будувати плани не на рік, а будувати їх на роки. Тобто працювати на основу середньострокових і довгострокових планів. Ми в цьому зацікавлені".

У свою чергу, віце-прем'єр-міністр Сергій Тігіпко запевнив, що держава стимулюватиме підвищення прозорості роботи банків, водночас посилюючи захист прав кредиторів. "Ліквідність банківської системи становить близько 50 млрд грн - це майже втричі більше, ніж рік-два тому. Отже, кошти для кредитування банки мають, але не кредитують через масові неповернення кредитів під час кризи. Наше нагальне завдання - примусити ці гроші працювати на економіку", - підкреслив урядовець.

Він також поінформував інвесторів про заходи, які уряд здійснює у напрямку дерегуляції економіки. "Ми вже на дві третини скоротили кількість ліцензованих видів робіт, майже вдвічі - з 79 до 40 - скорочуємо кількість перевіряючих організацій, також істотно - з 40 до 23 - буде зменшено перелік податків", - цитує слова віце-прем'єра його прес-служба.