Тему чергового урядового телемосту між Києвом, Харковом, Одесою, Дніпропетровськом і Львовом оголосив у Комунікативному центрі Кабміну заступник міністра закордонних справ — керівник апарату Андрій Олефіров: «Стан виконання домовленостей між Україною та ЄС у контексті підготовки до підписання Угоди про асоціацію. Безвізовий діалог з ЄС». 

Звертаючись до громадськості, Андрій Олефіров наголосив: «Питання євроінтеграції залишається пріоритетом державної політики України. Ми розробляємо та передаємо законодавчі акти на голосування Венеціанської комісії при Раді Європи, аби отримати висновки й потім направити документи до Верховної Ради. Президент і уряд докладають максимальних зусиль для завершення всіх поставлених перед нами завдань. Але передовсім ці реформи потрібні українцям».

Найбільша увага приділяється вдосконаленню виборчого законодавства, реформуванню системи правосуддя та правоохоронних органів, боротьбі з корупцією, поліпшенню бізнес-клімату. Зокрема законопроекти з питань проведення виборів планується представити на розгляд Європарламенту у вересні цього року. З ЄС та Радою Європи вже розпочато консультації щодо реформування органів прокуратури. Ці документи невдовзі надійдуть у «європейські інстанції».

З ухваленням Угоди про асоціацію має запрацювати й зона вільної торгівлі з ЄС. «Такий тип ЗВТ вперше укладається ЄС із третьою країною. Головна відмінність цієї угоди в тому, що її чинність поширюється на сектор послуг, а не лише товарів, і частково лібералізує рух робочої сили», — акцентував посадовець.

Від імплементації цієї частини угоди матимуть переваги й українці. Головні з них: відсутність мит, тарифних бар’єрів, розмаїття та якість продуктів і послуг, які надходитимуть до нас із ЄС, спрощення доступу вітчизняних експортерів до ринку ЄС, зростання обсягів двосторонньої торгівлі, поліпшення інвестиційного клімату для національних бізнес-операторів, приплив прямих іноземних інвестицій.

«Лібералізація доступу до ринків знижуватиме вартість виробництва й стимулюватиме інновації в Україні. Успішний той, хто підвищує власну конкурентоспроможність», — резюмував він, додавши, що пріоритетним питанням для України є й лібералізація візового режиму з ЄС.