НОУ-ХАУ. Днями у Сумах презентували електронний гербарій рослин, в основі якого представники флори державного заповідника «Михайлівська цілина», що на території Лебединського району. До речі, нинішнього літа виповнюється 85 років від дня його заснування.

Подібний гербарій єдиний в Україні. Його створення ініціювала група ентузіастів – екологів, серед яких Лідія Шеремет. Вона тривалий час очолювала «Михайлівську цілину», багато років поспіль вивчає і популяризує рослинний світ слобожанського краю. За її словами, такий гербарій має велике не тільки пізнавальне, а й прикладне значення.

Окрім того, що рослинним каталогом зможуть користуватися учні, студенти, викладачі, ботаніки, всі, хто цікавиться флорою Сумщини, вміщена інформація стане в неодмінній пригоді фармацевтам, медикам, парфумерам, ветеринарам тощо.

За 5 років, звідколи ентузіасти взялися за роботу,  в гербарії систематизовано максимально повну інформацію майже про сотню видів лікарських та медоносних рослин. Серед них – звіробій, конюшина, деревій, материнка, волошка, подорожник… Кожній присвячена окрема довідка, в якій розповідається про анатомічну і морфологічну будову, ареал поширення, терміни цвітіння, особливості застосування тощо.

Формування гербарію триває. Адже ще потребує  наукової систематизації низка груп рослин, зокрема, ефіро-олійні, пряно-смакові та інші. Таким чином найближчим часом сумчани створять максимально повну картину рослинного світу, доступ до якої матимуть усі користувачі інтернету.