Попрощатися з правозахисницею, журналістом і громадським діячем Валерією Новодворської прийшли сотні людей до Сахоровського центру в Москві.

Фото: Олексія БЄЛКІНА / echo.msk.ru

Серед присутніх були політики Ірина Хакамада, Володимир Рижков, Борис Нємцов, головний редактор радіостанції «Ехо Москви» Олексій Венедиктов, журналісти Віктор Шендерович, Леонід Веліхов, публіцист Лев Рубінштейн правозахисник Ілля Фарбер, учасниця російської панк-групи Pussy Riot Надія Толоконнікова, а так само співробітники журналу The New Times, в якому виходили колонки Новодворської.

Фото: Олексія БЄЛКІНА / echo.msk.ru

На прощанні з Новодворською у Москві люди скандували «Герої не вмирають!» та "Росія буде вільною!».

Журналіст і правозахисниця, з 1969 року Новодворська брала участь у радянському дисидентському русі. Була заарештована за звинуваченням в антирадянській агітації, перебувала на примусовому лікуванні в психіатричній клініці в Казані. У 1970-80-ті роки Новодворську судили ще три рази, в радянський час її заарештовували 17 разів.

 

Фото: Олексія БЄЛКІНА / echo.msk.ru

Новодворська визнавала, що боротьба за права людини носить в її уявленні тактичний характер: головною метою цієї боротьби був розпад СРСР, який Новодворська вважала тоталітарною державою і «імперією зла».

У 1992 році вона заснувала невелику ліберальну партію "Демократичний союз", керівником якої залишалася до кінця життя.

Фото: Олексія БЄЛКІНА / echo.msk.ru

Новодворська почала критикувати владу ще підлітком і продовжувала активну громадську діяльність і в пострадянський період, зокрема критикуючи авторитарні тенденції російського уряду.

Правозахисниця активно критикувала агресивні дії президента Росії Володимира Путіна щодо Грузії у 2008 році і щодо України у 2014 році.

Новодворська померла 12 липня у віці 64 років від інфекційно-токсичного шоку в реанімації однієї з московських лікарень.

iPress.ua