На чемпіонаті Європи з важкої атлетики, який проходив у Грузії, наша національна жіноча збірна стала кращою на континенті. Зокрема українки Юлія Паратова в категорії до 53 кг і Юлія Калина у категорії до 63 кг стали чемпіонками Європи та заробили по три золоті медалі. Анастасія Лисенко у категорії +75 кг дебютувала на дорослому чемпіонаті Європи та виборола три «срібла».

Ще чотири важкоатлетки увійшли в десятку найсильніших: Яна Дяченко в категорії до 48 кг, Марія Хлян — до 69 кг і Ганна Козенко — до 75 кг посіли 6 місце на турнірі, Ірина Деха в категорії до 75 кг завершила виступ восьмою. За результатами загальнокомандного заліку українки обійшли  команди  Росії та  Польщі.

Нагадаємо, що це перше чемпіонство для української збірної команди з важкої атлетики за понад  20 років. Востаннє  наша команда лідирувала в Європі у 1994 році. З блискучим виступом на чемпіонаті Європи спорт?сменок та тренерський штаб на чолі з головним  тренером  жіночої збірної Юрієм  Кучиновим привітали міністр молоді і спорту Ігор Жданов та президент Національного олімпійського комітету України Сергій Бубка. 

Вони побажали спортсменкам невичерпного оптимізму та натхнення для нових досягнень на шляху до олімпійського Ріо-де-Жанейро. Успіх дівчат у завершальний день чемпіонату Європи  підтримав український спортсмен Олег Прошак, який став чемпіоном  континенту у найважчій категорії — понад 105 кг. Важкоатлет з Дніпропетровська заробив «малу» бронзу в ривку з результатом 200 кг, «мале» золото в поштовху, здолавши 235 кг, та отримав золоту медаль у сумі з результатом  435 кг.

Загалом у змаганнях брали участь майже  300 найсильніших спортсменів з 38 країн. Україну на континентальному турнірі представляли 15 важкоатлетів.

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»