ЮВІЛЕЙ

Дніпропетровський державний цирк відзначив 125-річчя

На урочистості з нагоди 125-річчя до Дніпропетровського цирку завітали гості з Росії та різних міст України. Після привітань їм показали святкову програму "Європейський цирк". Найбільше глядачам сподобалися акробати та повітряні гімнасти, яких бурхливими оплесками довго не відпускали з арени. За словами генерального директора Дніпропетровського державного цирку, заслуженого діяча мистецтв України Віктора Бруханського, колектив знаходиться у пошуках цікавих програм, планує запросити відомі цирки на воді та на льоду, яскравих українських артистів.

Цирк, заснований у XІX сторіччі, називався тоді Катеринославським і мешкав у будівлі, яка не збереглася. З 1932-го цирк працював у шапіто, розташованому на центральному проспекті. Лише у 1959 р. було збудовано стаціонарне приміщення без опалення, тож заклад працював тільки влітку. Тут виступали такі видатні артисти, як М. Румянцев, І. Кіо, Ю. Нікулін, В. Запашний, Ю. Куклачов, представники династій Дурових, Ярових, Корнілових, Шемшур, Ельворті, Довейко та інші.

Нині Дніпропетровський державний цирк мешкає в сучасній унікальній будівлі, аналогів якій немає в світі. Збудована вона за проектом відомого архітектора П. Нірінберга в 1980 р. Вперше в будівництві цирку використано шатрове покриття зі збірних залізобетонних елементів, завдяки чому він виглядає як шатро бродячого шапіто. А коли ввечері "цирк запалює вогні", будівля нагадує жерло вулкану, з якого за допомогою світових ефектів "вириваються" вогняні тварини.

Дніпропетровський державний цирк - єдиний в Україні, який має репетиційно-постановочний манеж. Щороку тут втілюються в життя нові ідеї, розроблюються нові технології циркового мистецтва. Oстаннім часом цирк випустив близько десяти номерів, серед яких були й відзначені на міжнародних циркових фестивалях як кращі.