Митрополит Київський і всієї України Онуфрій. Фото з сайту onufriy aif.uaНа 40-й день після смерті Блаженнійшого Митрополита Володимира країна дізналася ім’я нового предстоятеля Української православної церкви Московського патріархату. Ним став Митрополит Чернівецький і Буковинський Онуфрій. Нічого несподіваного не відбулося: результати виборів були передбачуваними, і нікого не здивували.

Собор проходив у непростий для України час, тож перед його початком до єпископів звернулися Президент і Прем’єр-міністр з проханням консолідувати суспільство і проявити мудрість під час виборів нового настоятеля.

Зокрема Петро Порошенко закликав церковних ієрархів «із сумлінням визначити найдостойнішого архієрея для давньої Київської кафедри» і наголосив на тому, що Собор проходить у найскладніший період сучасної України, коли проливається людська кров і ми потерпаємо від зовнішньої збройної агресії. «За цих обставин, — сказав він, — надзвичайно важлива консолідуюча місія Церкви у суспільстві, її потужний виховний та патріотичний потенціал. Ми високо цінуємо зусилля релігійних організацій, спрямовані на примирення, духовну й гуманітарну підтримку співвітчизників, і готові до подальшої дієвої співпраці».

Привітав найвище церковне зібрання і Прем’єр-міністр. Арсеній Яценюк запевнив духівництво в тому, що уряд нашої країни й надалі послідовно відстоюватиме принцип свободи совісті та захищатиме фундаментальні права людини.

«Ваш Собор, — йдеться у зверненні, — відбувається у час, коли український народ став на захист своєї Вітчизни від зовнішньої агресії і терористичних нападів, коли щодня за наше майбутнє гинуть на полі бою кращі сини і доньки України. У ці дні суспільство звертається до Церкви за духовною підтримкою, за зміцненням у надії, за благословенням на опір ворогу. Громадськість очікує від своїх церковних проводирів жертовності та моральної досконалості, патріотизму, виважених, але рішучих дій заради згуртування суспільства, визволення наших земель від окупантів і повернення українців до мирної творчої праці».

Прем’єр побажав єпископам обрати такого очільника Церкви, який продовжуватиме справу тих київських митрополитів, які мріяли бачити нашу країну незалежною і квітучою, а її Православну Церкву — єдиною і гідно представленою у Вселенському Православ’ї.

Чи дослухалися духовні отці до побажань Президента і Прем’єр-міністра, нехай кожен судить сам, а заодно робить висновок, до якого храму проляже його дорога.