ПЕРЕПІДГОТОВКА. Програма НАТО — Україна з перепідготовки звільнених у запас військовослужбовців реалізовується у нашій країні ось уже 14 років. 

Її мета — забезпечення професійного навчання: перепідготовки, підвищення кваліфікації та сприяння у працевлаштуванні вчорашнім військовим або включеним до планів звільнення з армії. На курсах з перепідготовки таких навчають основ спеціальностей, які користуються найбільшим попитом. Наприклад, навичок маркетингу на ринку товарів і послуг, менеджменту та логістики тощо. Надають відставникам можливість здобути знання іноземних мов.

Полтава також охоплена цією програмою. Нещодавно в Полтавському університеті економіки і торгівлі вручили свідоцтва про закінчення відповідних курсів двом десяткам учорашніх офіцерів. Були поміж них і такі, хто ще служить, але вже готується до цивільного життя, бо загроза скорочення нині нависла над багатьма військовими.

— За час, відколи програма почала діяти, в Україні адаптовано до цивільного життя понад 5,5 тисячі колишніх військовослужбовців Збройних сил. Вони здобули знання за цивільними спеціальностями, на які у суспільстві завжди є попит. НАТО і надалі безплатно перенавчатиме українських офіцерів, які цього захочуть, — повідомив менеджер програми Крістофер Штауд. За його словами, програма НАТО впроваджується на базі Міжнародного інституту бізнес-освіти Київського національного економічного університету імені В. Гетьмана.

Про ефективність такого перенавчання свідчить те, що 70 відсотків їх випускників знаходять роботу протягом шести місяців після закінчення навчання.