Днями Президент Петро Порошенко провів телефонну розмову з Прем’єр-міністром Великої Британії Девідом Кемероном, під час якої було скоординовано дії з реагування на інформацію про захід на територію України з Росії військової техніки, що чітко засвідчили міжнародні журналісти, зокрема, газети «Гардіан». Президент поінформував, що інформація достовірна і підтверджена, бо значну частину цієї техніки знищила українська артилерія.

Співрозмовники обговорили міжнародні зусилля для діалогу щодо можливості врегулювання ситуації на Донбасі й перспективи розширення військово-технічної співпраці. Девід Кемерон повідомив про готовність Великої Британія фінансово підтримати Україну в рамках гуманітарної допомоги ООН.

А Прем’єр-міністр Австралії Тоні Ебботт подякував за допомогу, надану в ході міжнародного розслідування трагедії літака «Малайзійських авіаліній», у якій загинуло 38 громадян Австралії. Тоні Ебботт підкреслив, що в Австралії дуже непокояться через події в Україні й усвідомлюють, що події на Донбасі — не внутрішній, а зовнішньо спровокований конфлікт.

Австралійський Прем’єр запросив Президента найближчим часом відвідати з візитом його країну. Петро Порошенко із вдячністю прийняв запрошення, зазначивши, що зробить це після стабілізації ситуації в державі. І запропонував поглибити всебічні контакти між країнами та відкрити Посольство Австралії в Україні, на що Тоні Ебботт відреагував позитивно, повідомивши про відкриття дипмісії вже найближчим часом.

Петро Порошенко продовжив консультації  і з віце-президентом США Джозефом Байденом, зазначивши, що останнім часом значно активізувалося нелегальне надходження важкого озброєння та військової техніки на територію Луганської й Донецької областей. Водночас безпека мирного населення — абсолютний пріоритет у ході ведення АТО, передає позицію Президента його прес-служба.

У розмові з Федеральним канцером Німеччини Ангелою Меркель Петро Порошенко висловив сподівання, що лідери країн ЄС приділять належну увагу українському питанню під час наступного засідання Європейської Ради 30 серпня. Він навіть готовий відвідати цей захід. Петро Порошенко також запросив Ангелу Меркель найближчим часом відвідати Україну. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»