Голова Державної фіскальної служби Ігор Білоус припускає можливість реалізації на Черкащині пілотного проекту щодо зменшення розміру єдиного соціального внеску (ЄСВ) до 20%. Про це він заявив під час зустрічі з черкаськими підприємцями. Таку пропозицію вніс голова обласного об’єднання організацій роботодавців Борис Райков. Він переконаний: зменшення ЄСВ дасть змогу роботодавцям відмовитися від звички сплачувати зарплату в «конверті» та навіть сприятиме підвищенню офіційних зарплат.

— Тривалий час обговорюється питання виведення заробітної плати з « тіні», але здолати тіньовиків так і не вдається, — зауважив Борис Райков. — Основна проблема  — у навантаженні на фонд оплати праці. Для прикладу, в Черкаській області цей фонд сягає 750 мільйонів гривень, але з урахуванням ЄСВ на рівні 39% налічуємо 280—300 мільйонів. Зі зменшенням цього внеску до 20% більшість бізнесменів будуть готові спрямувати вивільнені кошти на підвищення заробітної плати.

Як запевнив Ігор Білоус, подібні пропозиції вже розглядали, нині триває визначення області для запровадження пілотного проекту щодо зменшення ЄСВ. Як варіант — розглянуть і Черкаську.

— Така ініціатива насправді не нова. У нас є п’ять різних варіантів, які «крутяться» довкола розв’язання цієї проблеми, нині ми їх обмірковуємо, — сказав Ігор Олегович. — Однак є і контраргументи. Головний із них — зниження ЄСВ одразу по всій Україні до 20% може призвести до «дірки» в бюджеті на рівні 50 мільярдів у рік. А з нинішньою казною перекрити її просто неможливо. Однак прийнятний варіант шукатимемо.