Підвищення фінансової спроможності територіальних громад, яке очікується після ухвалення Верховною Радою низки законодавчих змін, запропонованих урядом, відкриє громадам нові можливості для співпраці з міжнародними фінансовими організаціями. Таке переконання висловив віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Гройсман під час зустрічі з першим віце-президентом Європейського банку реконструкції та розвитку Філіпом Беннеттом.

«Підвищення фінансової спроможності територіальних громад — одне з найголовніших завдань реформи місцевого самоврядування, яку впроваджує Україна. Уряд пропонує законодавчо закріпити за громадами такі джерела доходів, як частина податку на доходи фізичних осіб, впровадити податок на нерухомість, чого раніше не було. Ми закладаємо механізми для повернення громадами запозичень міжнародним фінансовим організаціям», — зазначив Володимир Гройсман.

На місцевому рівні інвестицій потребують фактично всі напрями життєдіяльності: міський транспорт, дороги, енергетична галузь, сфера побутових відходів, водопостачання тощо. Володимир Гройсман та представники ЄБРР обговорили сектори для подальшої співпраці, зокрема перспективи відновлення Донбасу, інфраструктурні проекти в Україні, а також проекти з енергоефективності, повідомляє прес-служба урядовця.

Філіп Беннетт підтвердив готовність ЄБРР працювати в усіх названих сегментах, зокрема за проектами енергонезалежності: «Проекти з енергонезалежності займають у всьому світі 40% проектів ЄБРР, в Україні ці проекти становлять лише 19%, тобто в нас є куди рухатися».

Звіт щодо інвестиційних потреб України Філіп Беннетт представить на засіданні Ради директорів ЄБРР, яке відбудеться наступного тижня.

Із першим віце-президентом ЄБРР зустрівся й міністр фінансів Олександр Шлапак. Він зупинився на тих пріоритетних для України напрямах, за якими наша країна потребуватиме допомоги найближчим часом. Це насамперед зміцнення банківського сектору, зокрема капіталізація українських банків, інвестиційні проекти в енергетиці, відновлення східних територій, на яких триває АТО. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»