Як допомогти  внутрішньо переміщеним особам у межах країни, а також  тим, хто залишаються в зоні проведення АТО, обговорили  під час зустрічі віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Гройсман і директор з гуманітарних питань і цивільного захисту Єврокомісії Жан-Луї де Броувер.

Виділені ЄС гроші поступово перетворюються на конкретні товари для сходу України. Фото з сайту ukr.lb.ua

Як повідомляє прес-служба віце-прем’єра, за результатами їхньої попередньої зустрічі, яка відбулася 30 липня цього року, ЄС уже направив своїх експертів з досвідом роботи у сферах вирішення питань переселенців та відбудови інфраструктури зруйнованих населених пунктів для підготовки спільного плану дій. Єврокомісія також ухвалила рішення спрямувати на потреби східного регіону і його переселенців 2,5 мільйона євро.

Володимир Гройсман поінформував представника Єврокомісії про ті кроки, які здійснює уряд. Зокрема він повідомив, що уряд уже створив два державних агентства, одне з яких опікуватиметься проблемами внутрішньо переміщених осіб, друге — проблемами відбудови Донбасу. Вирішується питання їх кадрового забезпечення.

«Ми пропонуємо, щоб до керівного складу цих агентств увійшли не тільки фахівці з вагомим управлінським досвідом, а й волонтери, які серйозно допомагають у роботі з переселенцями», — сказав урядовець.

Володимир Гройсман та Жан-Луї де Броувер обговорили й можливість залучення європейських експертів, які мають досвід у розв’язанні схожих проблем. Напрацювання спільних рішень з огляду на наближення холодів має відбуватися максимально швидко.

Спільно планують працювати й над залученням необхідних для реалізації цих планів фінансових ресурсів. За попередніми оцінками ООН, тільки на розв’язання найактуальніших проблем переселенців до кінця року потрібно буде близько 33 мільйонів доларів США.

«Мої колеги вже працюють над тим, щоб уже виділені ЄС гроші якнайшвидше надійшли в Україну. Але з урахуванням подальших оцінок на початку вересня, можливо, буде ухвалено рішення про надання додаткової фінансової допомоги. Ці кошти ми плануємо спрямовувати на поліпшення умов проживання і переселенців, і людей, що живуть на визволених територіях. Розглядають і можливість надання допомоги у вигляді наметів, приладів обігріву, будівельних матеріалів та інших предметів першої необхідності», — зазначив Жан-Луї де Броувер.

Планують, що навколо розв’язання проблем внутрішньо переміщених у межах країни осіб та відновлення життєдіяльності визволених населених пунктів східних регіонів України об’єднають свої зусилля не лише країни — члени ЄС, а й інші країни-донори. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»