Ми хочемо бачити наших європейських друзів і партнерів акціонерами української газотранспортної системи. Це буде кращою відповіддю на енергетичну незалежність України та Європейського Союзу», — наголосив Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк під час саміту «Україна — ЄС» в Києві у понеділок, 27 квітня.

Такий крок, за його словами, створить «нову якісну енергетичну політику в цілому в Європі»: «Це не дасть можливість жодній монополії впливати на нашу з вами незалежну політику і право визначатися, в кого як і за скільки купувати і яким чином транзитувати газ відповідно до правил і стандартів Європейського Союзу».

Арсеній Яценюк нагадав, що Верховна Рада України ухвалила низку законів, зокрема спрямованих на впровадження принципів Третього енергетичного пакету в Україні.

Глава Уряду також наголосив, що «важко згадати будь-яку країну в новітній історії світу і Європи», яка зіткнулася б із такими викликами, перед якими зараз постала Україна: «Незважаючи на те, що за останній рік Україна втратила 20% економіки через російську військову агресію. Ми вважаємо, що шлях реформ повинен бути підтриманий прямими інвестиціями в українську економіку».