420 мільярдів євро – такий фонд створить Євросоюз, щоб підтримати своїх аграріїв, які можуть постраждати від російського ембарго. У четвер у Брюсселі впливові експерти у галузі сільського господарства з країн ЄС обговорили наслідки заборони експорту продуктів харчування до Росії.

«Для цих продуктів нині розпал сезону, а очевидної альтернативи втраченому ринку зараз немає. Тому комісія вирішила до наступного тижня розробити екстрені заходи щодо стабілізації ринку продуктів, які швидко псуються», – заявив Роджер Уейт, речник комісара ЄС з питань сільського господарства.

Грецькі фермери вже влаштували акцію протесту, викинувши на смітник десятки ящиків із фруктами.

«У майбутньому ситуація може ще погіршитися, якщо посиляться санкції та ескалація поглибиться. Зокрема, побоювання викликають санкції на фінансових ринках – проти російських банків, оскільки ми не можемо точно передбачити втрати, завдані цими фінансовими санкціями довірі на ринку» – каже Марсель Фрацшер, президент Німецького інституту економічних досліджень.

У четвер пізно ввечері президент Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу поспілкувався телефоном із Володимиром Путіним і домовився про нову серію тристоронніх консультацій між ЄС, Росією та Україною.

Тематикою переговорів стануть «імплементація Угоди про асоціацію, питання поставок газу, а також зусилля щодо стабілізації політичної та безпекової ситуації», – повідомила прес-служба Європейської Комісії на офіційному сайті ЄС.

Copyright © 2014 euronews